Zo maak je eenvoudig en snel een insectenhotel!
Je kunt er voor kiezen om een van onze vele insectenhotels aan te schaffen. Je kunt ook de overweging nemen om zelf een insectenhotel te maken. In deze blog leggen we uit hoe je dat het beste kunt doen! Maar voordat we beginnen, leggen we eerst kort uit wat een insectenhotel nou precies is en brengen we meteen de voordelen van zo'n hotel in kaart.
Een insectenhotel is een schuilplaats voor nuttige insecten. Het bestaat vaak uit meerdere lagen welke specifiek zijn ontworpen voor diverse soorten insecten.
Waarom een insectenhotel maken?
Je doet de natuur er simpelweg een groot plezier mee. Insecten krijgen het steeds moeilijker door gewasbeschermingsmiddelen die worden gebruikt voor de landbouw. Ook hebben insecten last van plagen en ziektes. Maar misschien de grootste oorzaak van het probleem is dat tuinen steeds minder 'insect-vriendelijk' worden ingericht. Zo wordt het 'groen' in, vooral nieuw aangelegde tuinen, vervangen door stenen, tuinmeubelen en kunstgras. In deze moderne tuinen kunnen insecten zich maar moeilijk nestelen- en overwinteren.
Je helpt met het maken van een onderdak voor insecten niet alleen de beestjes zelf. Je krijgt er ook zeker iets voor terug! Ten eerste is het natuurlijk hartstikke leuk om rustig te zitten en om alle verschillende soorten beestjes te observeren. Je zult zo bijvoorbeeld in het voorjaar al snel merken dat de (wilde) bijen het maar al te druk hebben met het leggen van eitjes in de dunne bamboestengeltjes in het hotel, het verzamelen van voedsel en daarmee het bestuiven van bloem tot bloem met stuifmeel. Dit stuifmeel zorgt er voor dat bloemen, planten en vruchten extra goed groeien en bloeien. Een win-win situatie voor mens en dier!
Hoe maak je een insectenhotel?
We kunnen ons voorstellen dat je inmiddels erg enthousiast bent geworden van de voordelen van zo'n leuke insectenhotel! We zullen nu stapsgewijs uitleggen hoe je eenvoudig en snel een vijf sterren hotel maakt.
Voordat je begint, raden we aan om alvast een geschikt plekje in de zon op te zoeken voor het hotel.
Je hebt nodig:
- Plankjes hout voor het frame van het hotel. Voor het gemak nemen we bij dit voorbeeld 4 plankjes
- Een mix dennenappels
- Buisjes/ stammetjes (bamboehout) waar je gaten in kan boren van +/- 5 tot 9 millimeter
- Stukje gaas
- Spijkertjes en eventueel lijm
Ben je voorzien van bovenstaande attributen? Let's get started!
Stap 1: Het maken van de achterkant
We raden aan om met de achterkant van het huisje te beginnen. Aan de achterkant van het huisje wordt uiteindelijk alles gemonteerd. De achterkant geeft steun aan alle onderdelen van het hotel. Zorg er voor dat de plank aan de achterkant de vorm krijgt van een huisje. Zaag de plank in de vorm van een huis met een puntdak.
Stap 2: Het dak
Maak het dak van een dikke plank hout (zo'n 2 centimeter). Zorg er voor dat je de plank zo zaagt, dat het dakje aan de voorkeur enigszins uitsteekt zodat, wanneer het regent, het regenwater niet binnen no-time naar binnenstroomt.
Stap 3: De zijkanten
Maak beide zijkanten van een dunne plank. Dit kan met de zelfde dikte waarmee je de achterkant ook van gemaakt hebt. Meet beide planken af en snij ze in dezelfde lengte af.
Stap 4: De bodem
Gebruik wederom een dikke plank voor de bodem zodat hier voldoende 'kamers' op kunnen rusten.
Stap 5: het indelen van de verschillende kamers
Wanneer het frame gezaagd en in elkaar is gezet, heb je, als het allemaal goed gebeurt is ;), een 3D huisje van hout. Het is nu de tijd om de kamers in te delen naar jouw wens! Voor dit voorbeeld hebben we o.a. gekozen voor bamboehoutstaafjes en dennenappels. Maak scheidingen in het huisjes door verschillende ruimtes te creëren met hout en vul deze op. Wanneer je een kamer vult met bamboestokjes met daarin diepe gaten, zullen er na alle waarschijnlijkheid wilde bijensoorten en graafwespen. Deze zijn natuurlijk enorm nuttig doordat ze bloemen, planten en vruchten bestuiven.
Een andere kamer kun je opvullen met een aantal dennenappels. Stop ze simpelweg in een lege ruimte en zet er daarna gaas voor met kleine openingen waar lieveheersbeestjes, oorwormen en torren doorheen kunnen. Lieveheersbeestjes eten onder andere bladluizen op, oorwormen zijn erg nuttig in het bestrijden van vliegen, luizen, vlooien, maden rupsen etc.
Wanneer je 3 kamers hebt kun je er voor kiezen om een kamer in te richten met kieren voor vlinders. Stop wat droge takjes en blaadjes in een ruimte en maak deze dicht. Maak een plankje met een aantal gleuven (ongeveer 1 centimeter breed) zodat vlinders de ruimte kunnen toetreden. Vlinders gebruiken deze kamers om te schuilen en te overwinteren.
Kant-en-klare insectenhotel kopen
We hopen dat we jou hebben geholpen door middel van onze stappenplan en de tips voor het maken van een leuk insectenhotel! Gaat jouw voorkeur toch uit naar een kant-en-klare insectenhotel? Neem dan eens een kijkje in ons assortiment.