Regenton
Regenton
Regenton kopen
We krijgen tegenwoordig steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. We hebben hierdoor vaker korte en hevige buien waardoor er wateroverlast kan ontstaan. Anderzijds worden de zomers steeds heter en hebben we steeds vaker en langer perioden van droogte. Door het installeren van een regenton in je tuin zorg je er voor dat je regenwater opvangt die je kan gebruiken voor verschillende doeleinden. Zo kun je het gras, de bloemen en planten voorzien van water. Je kan de drinkbakjes van je huisdieren ook vullen met regenwater. Kortom, het komt altijd wel van pas!
Het opvangen van regenwater is ontzettend duurzaam. Je bespaart er uiteindelijk ook nog geld mee, want hemelwater kost niks! Wanneer jij je tuin wilt besproeien met water, hoef je de kraan niet meer aan te zetten. Je kunt het water uit de ton halen met een gieter door aan het kraantje te draaien, maar je kan ook een tuinslang aansluiten aan de regenton. Super makkelijk en handig! Zeker met het oog op de toekomst; het ziet er namelijk sterk naar uit dat de prijs van kraanwater alleen maar verder gaat stijgen.
Regenwater bevat vrijwel geen kalk en mineralen. Hierdoor is het een stuk gezonder voor je bloemen en planten. Tevens lossen mestkorrels een stuk sneller op wanneer je na het bemesten de tuin bewatert met hemelwater. Regenwater is gezond voor tuin en dier. Je kunt er ten slotte ook je auto of ramen mee poetsen.
Hoe regenton aansluiten?
Stap 1:
Voordat je begint met het aansluiten van een regenton, is het belangrijk om een geschikte plek te zoeken. Voor het aansluiten heeft u nodig:
- Een regenton
- Een vulautomaat die op de regenpijp past
Meet de diameter van de regenpijp af om er precies achter te komen welke vulautomaat op de regenpijp past. De meeste regenpijpen hebben een diameter van 80 millimeter.
Tuindirect heeft verschillende soorten vulautomaten in het assortiment. Zo hebben we een standaard vulautomaat. Of te wel een automaat waarbij je een stuk uit de regenpijp moet zagen om deze aan te sluiten. Ook hebben we een vulautomaat waar je een gat moet boren in de regenpijp. Neem bijvoorbeeld de Garantia Speedy. Voordeel hiervan is dat de regenpijp niet verwijderd hoeft te worden bij het monteren van de ton. Ga stapsgewijs aan het werk door het volgen van de plaatjes op de meegeleverde instructies.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de regenton rechtstreeks aan te sluiten op de regenpijp. Denk er hierbij wel aan dat er een gat in de deksel moet worden geboord, zodat, mocht de regenton vollopen, het regenwater kan leeglopen. Een overloopset is onmisbaar wanneer je er voor kiest de regenton rechtstreeks aan de regenpijp te monteren.
Stap 2:
Het zoeken van een geschikte plek. Denk er om dat de regenton op een rechte ondergrond staat; dit kan bijvoorbeeld op een regentonvoet.
Stap 3:
Controleer of alle onderdelen goed in elkaar passen. Heb je gekozen voor een 'standaard' vulautomaat waarbij je een gat moet zagen in de regenpijp? Eventueel licht opschuren en vervolgens onderdelen in elkaar lijmen.
Hoe regenton vorstvrij houden?
Wanneer de wintermaanden weer aanbreken, is het van belang dat je de regenton 'winterklaar' maakt. Het maakt niet uit wat voor soort regenton je hebt; het is ten allen tijde van belang dat je de regenton helemaal leeg maakt. Mocht er nog water in de ton zitten terwijl het buiten vriest, dan kan de ton gaan uitzetten. Hierdoor loop je de kans dat de regenton gaat scheuren en lekken. Neem daarom de volgende voorzorgsmaatregelingen:
- Zorg er allereerst voor dat je de regenton leeg laat lopen. Een klein waterlaagje in de onderkant van de ton kan geen kwaad. Zorg er minimaal voor dat er geen water meer boven de kraan van de regenton zit.
- Draai het kraantje open, zodat water altijd meteen weg kan lopen, mocht er via de regenpijp toch nog wat water in de ton belanden.
- Heeft jouw regenton een vulautomaat met een zomer- en winterstand? Zet de vulautomaat dan op winterstand, zodat er geen water meer in de ton komt.
Waar een regenton neerzetten?
Een regenton kun je het beste op een vlakke ondergrond zetten, op een plek waar het regenwater eenvoudig kan worden opgevangen. De meest gangbare plaatsen voor het plaatsen van de ton zijn bij daken van je (tuin)huis, schuur of garage. Voor extra stabiliteit zou je kunnen overwegen om een regenton voet te plaatsen onder de ton.
Elho Pure Raindrop
Wil je graag een regenton, maar heb je ruimtegebrek omdat je een kleine tuin of misschien wel een balkon hebt? Dan is de Elho Pure Raindrop regenton dé oplossing. Deze exclusieve regenton heeft een opvallende, moderne uitstraling. Deze kunstige regenton mag dus wel gezien worden! Door het slimme ontwerp neemt de regenton weinig ruimte in, het is zeker geen sta-in-de-weg. De Raindrop regenton is eenvoudig te monteren en is makkelijk in gebruik. Vang het regenwater op en geef water aan de planten met de meegeleverde okergele gieter. Een regenachtige dag is zo erg nog niet met deze stijlvolle, hippe Pure Raindrop van Elho!
Regenton met plantenbak
Tuindirect verkoopt ook regentonnen met een plantenbak. Ja, ze bestaan echt! Neem bijvoorbeeld de Elho Green Basics regenton 200 liter met plantenbak. Dit product is een hardloper in ons assortiment dankzij de goede prijs-/kwaliteitverhouding en de leuke extraatjes dat het product biedt. Je kunt dankzij de royale inhoud van 200 liter veel regenwater opvangen en hergebruiken voor bijvoorbeeld het water geven aan planten, het bijvullen van drinkbakken of misschien wel het zemen van de ramen. Het kan allemaal! Aan de bovenkant van de regenton van Elho zit een speciale plantenbak. Je kunt de ton mooi opfleuren met bloemen of planten, waardoor de ton een echte blikvanger is in je tuin.
Harcostar regenton
Tuindirect verkoopt regentonnen van het merk Harcostar. Deze regentonnen staan bekend om hun uitmuntende prijs-/kwaliteitverhouding. De tonnen zijn gemaakt van hoogwaardig, dikwandig polypropyleen en kunnen dus wel tegen een stootje. Harcostar biedt uitstekende en langdurige garantie; 5 jaar om precies te zijn. De kunststof regentonnen zijn voor minstens 75% vervaardigd uit gerecyclede materialen. Ze zijn dus ook nog eens hartstikke duurzaam! Je kunt de Harcostar regenton eenvoudig en snel aansluiten, want de kraanaansluiting is reeds voorgeboord. Het enige wat je nog nodig hebt is een bijpassende vulautomaat.
Welke accessoires moet je aanschaffen bij een regenton?
Regentonnen worden meestal los verkocht. Voor het installeren van een regenton, ben je dus nog wat losse accessoires nodig. Het belangrijkste onderdeel is misschien wel een vulautomaat. Een vulautomaat maakt een verbinding tussen de regenton en de regenpijp, waardoor het water via de dakgoot direct in de regenton kan stromen. Daarnaast heeft een vulautomaat ook een overloopfunctie. Overtollig water wordt door middel van de automaat terug ‘gevoerd’ in de regenpijp, zodat de regenton niet overstroomt. Een aantal vulautomaten zijn voorzien van een zomer- en winterstand. Je kunt de automaat tijdens de wintermaanden eenvoudig dichtzetten, zodat de ton niet meer met water gevuld word. Wanneer je de regenton vol laat lopen met water in de winter, kan dit gaan uitzetten met gevolg dat de ton barst/beschadigd raakt. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Een vulautomaat met een zomer- en winterstand is daarom geen overbodige luxe.
Sommige regentonnen kan je ook op een verhoging plaatsen. Een regenton voet is hierbij ideaal om te gebruiken. Een regenton voet geeft extra stabiliteit en zorgt er tevens voor dat je een gieter of emmer onder de ton kan plaatsen. Een bijpassende voet biedt extra gebruiksgemak en zorgt ook voor een mooi geheel.
Mocht je nog geen (bijpassende) gieter hebben bij je regenton, is dat ook een absolute must have! Zonder gieter kan je namelijk geen water aftappen uit de ton en dus ook niet aan de slag gaan in de (moes)tuin met het bewateren van alles wat groeit en bloeit.
Hoe kun je een regenton het beste schoonmaken?
Een regenton vergt doorgaans weinig onderhoud, maar om de levensduur van de ton te verlengen is het wel aangeraden om het jaarlijks even een schoonmaakbeurt te geven. Er komt namelijk best wat afval in de ton terecht via het dak en de regenpijp. Denk bijvoorbeeld aan bladeren, vogelpoep en andere rommel die vogels en vleermuizen laten vallen in de dakgoot.
Voor het schoonmaken van de regenton kun je een borstel, water en eventueel een soort schoonmaakmiddel of afwasmiddel gebruiken. Houdt tijdens het schoonmaken de deksel op de ton, zodat er geen bladeren in de ton waaien en muggen geen eitjes in het water kunnen leggen.
Welke maat regenton heb ik nodig?
Regentonnen zijn er in allerlei soorten en maten. Tuindirect heeft regentonnen van kunststof van merken als Elho en Nature in het assortiment. Maar je hebt bijvoorbeeld ook houten regentonnen. Je hebt kleine tonnen, maar ook grote regentonnen met een netto-inhoud van 300+ liter. Als je een kleine tuin hebt met weinig ruimte, dan kun je prima kiezen voor een ton met een inhoud van ongeveer +/- 100 liter. De gemiddelde Nederlandse tuin heeft een oppervlakte van 100-125 vierkante meter. In dit geval heb je al snel 2500 (!) liter water nodig om het gazon en de border te voorzien van water. Hierom raden we aan om een regenton van +/- 200 liter te nemen.
Hoe snel is een regenton vol?
Hoe snel de ton gevuld is met regenwater, is allereerst afhankelijk van hoe groot het (dak)oppervlak is waar het water mee opgevangen word. Veel mensen zijn verrast hoe snel de ton gevuld is. Om het een beetje in perspectief te brengen: een regenton van 100L is al flink gevuld nadat het één dagdeel even goed geregend heeft.
Heb je nog vragen of wil je misschien advies over het kiezen van een regenton? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.