Bodemverbeteraar
Bodemverbeteraar
Een gezonde bodem is het geheim achter een prachtig gazon. Wanneer de bodem te zuur is, ervaren graswortels moeite bij het opnemen van voldoende voedingsstoffen. Het handhaven van een goede vochthuishouding is essentieel voor het behoud van sterke wortelsystemen van planten. Door gebruik te maken van een bodemverbeteraar zorg je ervoor dat planten beter groeien en gezond blijven.
Wat is een bodemverbeteraar?
Bodemverbeteraars zijn mengsels van verschillende materialen die worden gebruikt om de bodemkwaliteit te verbeteren. Veel voorkomende hoofdbestanddelen van bodemverbeteraars zijn veenproducten, zoals tuinturf en zwartveen, samen met compost. Deze materialen worden gecombineerd om de bodemstructuur te verbeteren en de vruchtbaarheid van de bodem te verhogen. Door het gebruik van bodemverbeteraars kunnen tuinders en tuiniers profiteren van een gezonde en vruchtbare bodem voor hun planten.
Wat doet een bodemverbeteraar?
Zoals de naam al enigszins verklapt, verbetert een bodemverbeteraar de kwaliteit van de bodem in je tuin. Bodemverbeteraars worden voornamelijk gebruikt om het gehalte aan organische stoffen in de grond te verhogen. Het toevoegen van organisch materiaal aan de bodem heeft een positief effect op de waterhuishouding. Een losse, luchtige grond kan water beter vasthouden. Naast het verbeteren van de vochtretentie zorgen bodemverbeteraars ook voor een betere beluchting van de bodem. Dit komt ten goede aan de ontwikkeling van de plantenwortels. Gezonde wortels vormen de basis voor sterke planten met prachtige bloemen.
Verschillende soorten bodemverbeteraars
Er zijn diverse soorten bodemverbeteraars beschikbaar. Veel tuiniers associëren het begrip bodemverbeteraar vaak met potgrond en tuinaarde, en dat klopt eigenlijk ook wel. Deze producten dragen namelijk bij aan de verbetering van de bodem. Maar er zijn echt een stuk meer bodemverbeteraars! Laten we ons verdiepen in de verschillende soorten bodemverbeteraars.
Koemestkorrels
Een andere manier om de bodem te verrijken, is door gebruik te maken van koemestkorrels als dierlijke mest. Deze meststof bevat waardevolle voedingsstoffen en heeft een hoog gehalte aan organische stof.
Hydrokorrels
Je kunt hydrokorrels onderin bloempotten en bloembakken gebruiken als drainagelaag. Deze korrels bevorderen de groei van planten en bieden de wortels extra stevigheid.
Cacaodoppen
Je kunt deze decoratieve bodembedekkers aan de basis van planten in de border strooien. Cacaodoppen, hoewel niet milieuvriendelijk, bieden goede drainage en beschermen de grond tegen vorst.
Boomschors
Boomschors wordt vaak gebruikt als decoratieve bodembedekking. Bovendien heeft het een vochtregulerende werking, waardoor de grond minder snel uitdroogt.
Lavameel
Lavameel is een bodemverbeteraar die rijk is aan silicium en andere mineralen. Het biedt uitstekende voordelen voor de bodem, waaronder een verbeterde lucht- en waterhuishouding. Lavameel is met name geschikt voor kleigronden.
Bentoniet
In situaties waar kleigrond verbeterd moet worden, kan lavameel worden gebruikt, terwijl bentoniet gebruikt kan worden om zandgrond te verbeteren. Net als lavameel heeft bentoniet een gunstig effect op zowel de lucht- als waterhuishouding van de bodem.
Groenbemesters
Hoewel voornamelijk gebruikt in de professionele landbouwsector, kunnen groenbemesters ook door particulieren worden ingezet. Groenbemesters hebben de eigenschap stikstof uit de lucht te binden, organische stoffen toe te voeren en de algehele bodemstructuur te verbeteren.
Perliet
Perliet zijn anorganische korrels van vulkanische oorsprong. Ze dragen bij aan een goede waterhuishouding in de bodem. Bovendien zorgt perliet voor een luchtige bodemstructuur.
Hoe gebruik je bodemverbeteraars?
Om de beste resultaten te behalen, dienen bodemverbeteraars te worden vermengd met de grond. Het wordt aanbevolen om de bodemverbeteraar gelijkmatig te verspreiden over de bovenste 15 centimeter van de grond, ook wel bekend als de toplaag. Op deze manier kunnen (gras)planten optimaal ontkiemen. Over het algemeen wordt gemiddeld één zak bodemverbeteraar van 40/50 liter per vierkante meter gebruikt. Op kleigronden wordt doorgaans een ruimere hoeveelheid bodemverbeteraar aangebracht dan op zandgronden. Houd hier rekening mee. Het is belangrijk om altijd het doseringsadvies op de verpakking te volgen.
De beste bodemverbeteraar
De keuze van de juiste bodemverbeteraar hangt af van de inrichting van je tuin. Het is belangrijk om te kijken naar de planten die in je tuin groeien en het type bodem dat je hebt. In Nederland komen verschillende bodemsoorten voor, elk met hun eigen kenmerken. Enkele voorbeelden zijn kleigrond, zandgrond en leemgrond.
Bodemverbeteraar bij Tuindirect
De ideale bodemstructuur is binnen handbereik met de juiste bodemverbeteraar. Bij Tuindirect hebben wij voor elke tuin, waaronder je siertuin en moestuin, de perfecte match bodemverbeteraar in huis! Zowel de bodemstructuur als vruchtbaarheid wordt verbeterd. Bestel je bodemverbeteraar eenvoudig, snel en veilig via Tuindirect.