Vogelhuisje kopen

Op zoek naar een vogelhuisje voor een specifieke vogelsoort? Hier vind je vogelhuisjes voor allerlei soorten vogels, zoals koolmeesjes en zwaluwen.
Lees meer...
8 producten
Filteren
Wildlife Garden
Multiholk Red Earth
59,95 40,00
Dobar Wildlife
Nestkast en voederstation 2-in-1
29,95 15,00
Vogelbescherming Nederland
Nestkast Minnesota Leisteen
19,95 16,95
Esschert Design
Bladvoederhanger
9,95 5,00

Vogelhuisje kopen

Wil je vogels graag een steuntje in de rug geven? Dat kan door een vogelhuisje in je tuin te plaatsen. Kies een mooi plekje uit in de tuin waar vogels ongestoord kunnen vertoeven. Maak je omgeving leefbaar voor vogels door buiten een vogelhuisje te plaatsen.

Wat zijn vogelhuisjes?

Vogelhuisjes bieden een nestel- en schuilplaats voor tuinvogels. Sommige vogelhuisjes dienen puur als nestelplek. Er zijn ook vogelhuisjes die ook gebruikt kunnen worden als voederplek voor vogels. Dit zijn meestal overkapte huisjes met open zijkanten, waardoor ze goed toegankelijk zijn. Er zijn ook vogelhuisjes die zowel als nestplek als voederplek dienen. De vogelhuisjes van het Zweedse merk Wildlife Garden, bijvoorbeeld. De welbekende Multiholk vogelhuis heeft een slim design dat het mogelijk maakt om het huisje voor vogels in één handomdraai te veranderen van nestkast tot voederhuis; of andersom. Dit vogelhuisje maakt het mogelijk om tuinvogels het hele jaar door te voorzien van de juiste voorzieningen.

Soorten vogelhuisjes

Onder vogelhuisjes verstaan we verschillende soorten huisjes en andere modellen die ontworpen zijn naar de behoeften van vogels. De nestkast is wellicht één van de meest bekende vogelhuisjes. In een nestkastje kunnen vogels nestelen en schuilen. Er zijn nog meer producten die je kunt bestellen voor vogels. We hebben de verschillende soorten hieronder op een rijtje gezet.

Voederhuisjes

Voederhuisjes zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er voederhuisjes geïnspireerd door landhuizen of door organische elementen zoals eikels. We hebben hangende voederhuisjes en voederhuisjes op paal. Ook hebben we raamvoederhuisjes in ons assortiment waarmee je vanaf de eerste rang kan genieten van tuinvogels die op bezoek zijn. Jij verzint het, wij hebben het! Heeft jouw tuin een moderne sfeer? Of misschien een rustieke ambiance? Voor elke tuin hebben wij een bijpassend voederhuisje in ons assortiment. In een voederhuisje kunnen vogels ongestoord genieten van een smakelijke maaltijd, terwijl jij er intussen mooi zicht op hebt! Kijk van tevoren welke vogels er in je omgeving zijn. Elke vogel heeft zo zijn voorkeuren. Door je aanbod aan voeding hierop aan te passen, vergroot je de kans dat vogels in grote getallen naar je tuin toe komen.

Nestkastje

Een nestkastje kennen we allemaal wel! Nestkastjes zijn bedoeld om vogels een veilig onderdak te bieden waar ze kunnen nestelen, schuilen en slapen. Nestkastjes zijn ontworpen naar de behoeften van vogels. Een nestkast voor een koolmees ziet er bijvoorbeeld anders uit dan een nestkast voor een winterkoninkje. Het verschil zit meestal in de grootte van het huisje en de diameter van de invliegopening. Met een nestkastje lok je niet alleen vogels naar je tuin: de kans is ook groot dat ze langdurig in de buurt blijven. Al helemaal wanneer je ook nog een voorraadje vogelvoer in de tuin hebt.

Voedersilo vogels

Voedersilo’s bieden naast voedsel ook meteen een veilige plek voor vogels waar ze rustig een maaltijd kunnen nuttigen. Een voedersilo voor vogels is dusdanig ingericht dat het vogelvoer extra lang goed blijft, ook na een fikse regenbui. Voedersilo’s komen goed van pas wanneer je vogelzaad als noten en pinda’s wilt serveren. Voedersilo’s zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en ontwerpen. Zo hebben we voedersilo’s met een beschermkooi er omheen. Dit is een handig ontwerp waar kraaien niet bij kunnen komen, maar kleine tuinvogels wel toegang tot hebben om rustig te peuzelen.

Vogelbad

Een andere manier om je tuin leefbaar te maken voor vogels is het plaatsen van een vogelbad. Tijdens de warme zomermaanden maken vogels actief gebruik om te badderen in het koele en verse water. Daarnaast fungeert een vogelbad ook als een drinkbak of drinkschaal. Zo krijgen vogels toch voldoende vocht binnen. Ook na de zomer komt een vogelbad nog goed van pas. Je kunt vogelbaden nu als voederschaal gebruiken door ze te vullen met strooivoer. Vogelbaden zijn verkrijgbaar in allerlei leuke ornamenten waardoor het een leuke toevoeging is aan je tuin. We hebben vogelbaden op voet die je heel subtiel op een tafel of andere tuinmeubel kunt neerzetten. Ook zijn er hangende vogelbaden verkrijgbaar die je eenvoudig op veilige hoogte aan een tak in de boom kunt hangen. Ten slotte hebben we nog vogelbaden op paal in ons assortiment. Deze vogelbaden kunnen bijna overal geïnstalleerd worden. Kies bijvoorbeeld een leuk plekje uit op het gazon of ergens in de buurt van je terras of zitplaats.

Welk vogelhuisje is geschikt?

Ondanks het feit dat vogelhuisjes over het algemeen veel op elkaar lijken, zijn niet alle huisjes geschikt voor alle vogelsoorten. Vogels stellen niet al te veel eisen aan de nestkast, maar wel is het van belang dat het vogelhuisje de juiste invliegopening heeft. De grootte van de invliegopening is bepalend of het wel of geen geschikt vogelhuisje is voor een desbetreffende vogel. Veel vogelhuisjes hebben een invliegopening met een diameter van 28 millimeter. Deze zijn geschikt voor kleine mezen als de pimpelmees en de zwarte mees. De grotere mezen, zoals de koolmees, wensen een grotere invliegopening van maar liefst 32 millimeter. Er zijn ook uitzonderingen: de halfholenbroeders. Onder de halfholenbroeders vallen onder andere roodborstjes, kwikstaarten en merels. De vogelhuisjes die bestemd zijn voor deze vogelsoorten zijn kenmerkend aan hun grote, halfopen invliegopening.

Vogelhuisje koolmees

De koolmees is een van de meest voorkomende tuinvogels in de Nederlandse en Belgische tuinen. Ze zijn makkelijk te herkennen aan hun gele vacht en zwart glanzende kop. Koolmezen zijn actieve vogels die vaak zelf hun nest maken. Je kunt ze er ook een handje bij helpen door een vogelhuisje te plaatsen in je tuin. Zolang je het vogelhuisje voor de koolmees op een beschutte plek neer hangt, zullen de mezen al snel hun weg naar het huisje vinden. Zorg ervoor dat je het nestkasje hangt op een hoogte van ongeveer twee meter. Hiermee voorkom je dat huisdieren en roofdieren bij het vogelhuisje kunnen komen.

Vogelhuisje roodborst

Roodborstjes zijn graag geziene gasten. Het is zo’n vogelsoort die dankzij zijn uiterlijk eenvoudig te onderscheiden is ten opzichte van andere tuinvogels. Vogels als pimpelmezen en koolmezen lijken best veel op elkaar, maar de roodborst ‘pik’ je er zo tussen uit! Roodborstjes zijn halfholenbroeders en hebben een nestkast nodig met een grote, brede invliegopening. Neem bijvoorbeeld het karakteristieke vogelhuisje van Capi Europe. Dit vogelhuisje voor roodborstjes heeft een chique uitstraling en biedt veilig onderdak. Serveer roodborstjes met vogelzaad als zonnebloempitten en gedroogde meelwormen. Je krijgt hierna geheid veel roodborstjes in je tuin. Evenals veel andere tuinvogels.

Vogelhuisje winterkoninkje

De winterkoning is een van de meest voorkomende broedvogels in Nederland. Dit klein vogeltje kenmerkt zich door de opstaande staart en het explosieve zanggeluid. Zolang deze vogeltjes maar voldoende dekking kunnen vinden, zullen ze zich snel vestigen in je omgeving. De winterkoning doet z'n naam niet helemaal eer aan, want ze kunnen niet heel goed tegen koude winters. Winterkoninkjes kunnen dan ook zeker wat hulp gebruiken! Je kunt deze vogels erg blij maken met mooie houten vogelhuisjes. Vogelhuisjes voor winterkoninkjes die vervaardigd zijn uit andere materialen voldoen ook. Zolang je maar rekening houdt met de invliegopening. Winterkoninkjes zijn halfholenbroeders die een vogelhuis benodigd zijn met een royale invliegopening. Onze vogelhuisjes bieden een comfortabele schuil- en nestelplaats voor winterkoninkjes.

Vogelhuisje pimpelmees

De pimpelmees is, net als de koolmees, veel te vinden in bosrijke omgevingen en heeft zich daarnaast ook volledig aangepast aan de menselijke omgeving. De pimpelmees valt niet te missen door zijn opvallende, felle kleuren. Pimpelmezen zijn graag geziene gasten in de Nederlandse en Belgische tuinen. Wanneer je een vogelhuisje voor pimpelmezen wilt aanschaffen, dan heb je een vogelnestkastje nodig met een vliegopening van 27/28 millimeter. Dit zijn universele maten voor waar verschillende kleine mezen gebruik van kunnen maken.

Vogelhuisje ophangen

Een vogel kan niet altijd een geschikte plek vinden in de omgeving. Met het aanschaffen van een vogelhuisje maak je de omgeving voor vogels een stuk leefbaarder, mits deze op een geschikte plek word opgehangen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee zou kunnen houden voordat je een geschikt plekje uitzoekt in de tuin.

  • Houdt er rekening mee dat het vogelhuisje op een veilige hoogte (ongeveer 2 meter hoog) gemonteerd wordt, zodat er geen katten, honden en andere dieren bij kunnen komen.
  • Hang het vogelhuisje op een rustige plaats. Ook tuinvogels stellen hun privacy op prijs! Zeker wanneer het broedseizoen weer aanbreekt willen vogels niet te dicht in de buurt komen van mensen.
  • Zorg ervoor dat er geen takken of andere obstakels voor de invliegopening hangen. Het is belangrijk dat vogels een vrije invliegroute richting het vogelhuisje hebben. Hang de invliegroute bij voorkeur op naar het noorden, oosten, of noordoosten, zodat het vogelhuisje uit de regen en wind hangt.
  • Heb je meerdere vogelhuisjes? Zet ze dan niet té dicht naast elkaar. In de broedtijd claimen veel tuinvogels hun terrein. Wanneer je twee vogelnestkastjes naast elkaar zet, kan dit tussen de vogels onderling voor veel irritatie zorgen. Dit geldt overigens niet voor zwaluwen en huismussen; deze vogelsoorten kunnen juist heel goed samen. In dit geval kan het geen kwaad om meerdere vogelnestkastjes naast elkaar te plaatsen.
  • Vogels blijven alleen langtijdig in de buurt wanneer er voldoende water- en voedselvoorzieningen in de buurt van het vogelhuisje zijn. Mocht je in of in de buurt van een verstedelijkt gebied wonen, maak je tuin dan leefbaar voor de tuinvogels door het plaatsen van bijvoorbeeld een voederhuisje of een vogelbadje.
  • Als je een vogelhuisje in het najaar ophangt, is de kans groot dat deze in het voorjaar ook daadwerkelijk bewoond word. Dat klinkt misschien apart, maar vogels zoeken in het najaar al een schuilplaats op. Wanneer ze het vogelhuisje dan zien hangen, zullen ze deze niet vergeten zijn wanneer het voorjaar weer aanbreekt en de broedperiode weer in volle gang is.

Vogelhuisje schoonmaken

We krijgen van onze klanten wel eens de vraag gesteld of ze hun vogelhuisje moeten schoonmaken. Het is zeker raadzaam om je vogelhuisje jaarlijks eenmaal schoon te maken. Het schoonmaken van vogelhuisjes is een kleine moeite. Het zijn van die kleine tuinklusjes die vaak vergeten worden, maar toch wel even moeten gebeuren.

Waarom maak ik mijn vogelhuisje schoon?

Het is om verschillende redenen belangrijk om je vogelhuisje jaarlijks schoon te maken. Allereerst verleng je de levensduur van het vogelhuisje. Zeker houten vogelhuisjes zullen op den duur gaan verslechteren door weersinvloeden. Vogels zullen gewoonweg niet gaan broeden in smerige vogelhuisjes. Door het huisje jaarlijks goed schoon te houden, zorg je ook voor een grotere overlevingskans van de jongen.

Hoe maak ik mijn vogelhuisje schoon?

Om te beginnen bij het begin! Demonteer allereerst het vogelhuisje zodat je deze eenvoudig schoon kan maken. Trek voordat je het vogelhuisje gaat schoonmaken eerst een paar handschoenen aan. Het kan namelijk voorkomen dat ongedierte en parasieten hun weg hebben gevonden in het vogelhuisje. Haal het onbewoonde vogelnestje uit het kastje en maak het nestkastje vervolgens grondig schoon door het vol te gieten met kokend heet water. Gebruik geen schoonmaakmiddelen of andere geurende, chemische reinigingsproducten maar maak uitsluitend gebruik van water. Dit is ongezond en het schrikt vogels zelfs af. Heet water en een schoonmaakborstel leveren ten slotte het zelfde gewenste resultaat op. Is het vogelhuisje schoon? Dan kun je deze laten drogen. Intussen kan je eventuele reparaties uitvoeren. Is het dakje nog waterdicht? Zijn de spijkers aan vervanging toe? Controleer de staat van je vogelhuisje voordat je deze weer ophangt.

Welke maand maak ik mijn vogelhuisje schoon?

Het najaar, tijdens de maanden oktober of november, zijn uitstekende momenten om het vogelhuisje schoon te maken. Meestal is dit het moment dat de jongen voor het eerst hun nest verlaten. Wacht tot de eerste nachtvorst voordat je het vogelnestkastje demonteert, om er zeker van te zijn dat het kastje onbewoond is. Hang het vogelhuisje na het schoonmaken weer zo snel mogelijk op, want vogels kunnen het huisje tijdens de wintermaanden als schuilplaats gebruiken.

Vogelhuisjes kopen bij Tuindirect

Ben je op zoek naar een vogelhuisje? Heel goed, tuinvogels kunnen onze hulp altijd gebruiken! Bij ons kun je verschillende soorten vogelhuisjes bestellen. We hebben een breed assortiment aan vogelhuisjes in verschillende vormen, maten en materialen. Maak van jouw tuin een feestje voor vogels! Voordelig vogelhuisjes kopen doe je online op de webshop van Tuindirect.