Nestkastje kopen

Vogels kunnen naar de tuin gelokt worden door middel van vogelhuisjes en nestkastjes. Elke soort vogel heeft zo zijn eigen woonwensen, dus bekijk goed welke vogels er bij jou in de tuin vliegen.
Lees meer...
5 producten
Filteren
Wildlife Garden
Multiholk Green Umber
59,95
Wildlife Garden
Multiholk Red Earth
59,95 40,00
Dobar Wildlife
Nestkast en voederstation 2-in-1
29,95 15,00
Vogelbescherming Nederland
Nestkast Minnesota Leisteen
19,95 16,95

Nestkastje kopen

Met een nestkastje kun je een grote verscheidenheid aan vogels naar je tuin lokken. Elke vogelsoort heeft zo zijn eigen woonwensen en daar dient zeker op gelet te worden. Bekijk goed welke vogels er bij jou in de tuin vliegen en wat voor nestkastjes en vogelhuisjes er opgehangen kunnen worden.

Wat zijn nestkasten?

Een vogelnestkast, ook wel bekend als een ‘vogelhuisje’, is een belangrijk element voor vogels in de natuur. Het is een huis voor vogels. Er wordt in geslapen, gegeten, er wordt een nest in gebouwd en ten slotte biedt het een stukje veiligheid. Met een vogelnestkastje geef je vogeltjes een dak boven hun hoofd. Vogels kunnen in een nestkastje schuilen. Voor roofdieren, maar ook tijdens onstuimig weer. Vogels voelen zich aangetrokken tot nestkasten. Zo kun je heel eenvoudig en snel een groep vaste vogels krijgen op het moment dat je één of meerdere nestkastjes hebt opgehangen. Zeker wanneer je vogeltjes naast een onderdak ook wat vogelvoer aanbiedt in een bijbehorend voederhuisje, zullen ze in grote getallen naar je tuin toekomen.

Soms is het lastig voor vogels om een geschikte nestelplek te vinden, daarom kun je het ze gemakkelijker maken door zelf vogelnestkasten op te hangen. Daarnaast lijken nestkasten erg leuk, het is een mooie toevoeging aan iedere tuininrichting. Nestkasten dragen bij aan een vogelvriendelijkere omgeving. Je maakt je omgeving meteen een stukje leefbaarder voor wilde tuinvogels.

Welke nestkast voor welke vogel?

Onder andere door de verstedelijking is het voor vogels de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden om geschikt onderdak te vinden. Door het plaatsen van een nestkast kan je weer nieuw leven blazen in de vogelpopulatie. Tuinvogels zullen je dankbaar zijn. Door het plaatsen van een nestkast en het aanbieden van vogelvoer kunnen ze een gelukkig leven leiden in je tuin. Er zijn verschillende soorten nestkasten verkrijgbaar. Vogels stellen zo hun eisen aan een nestkast. Het belangrijkste waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nestkast is de invliegopening ervan. Mezen en mussen hebben liever een kleine opening, terwijl roodborstjes en kwikstaarten graag in een halfopen nestkast verblijven. In het onderstaande schema kun je achterhalen welk diameter de invliegopening van de nestkast moet zijn om bepaalde vogels aan te trekken.

 Invliegopening:

 Geschikt voor de volgende vogels:

Ø 27/ 28 millimeter

Pimpelmees, Zwarte mees, Matkop, Staartmees, Winterkoning

Ø 32 millimeter

Koolmees, Kuifmees, Boomklever

Ø 34 millimeter

Bonte vliegenvanger, Ringmus, Huismus, Gekraagde roodstaart

Ø 45 millimeter

Grote bonte specht, Spreeuw

Ø 80 millimeter

Kerkuil, Holenduif, Kauw

Ø 130 millimeter

Bosuil

Halfopen nestkast

Roodborst, Witte kwikstaart, Zwarte roodstaart, Merel

Soorten nestkasten

Er zijn talloze soorten nestkasten. Zo is er voor elke vogel die in Nederland voorkomt wel een geschikt nestkastje verkrijgbaar. Sommige gangbare maten zijn geschikt voor een breed scala aan tuinvogels. Om het overzicht te behouden hebben we de meest populaire nestkastjes per categorie opgesplitst. Hieronder lichten we ze nader toe.

Nestkastje koolmees

De koolmees is een populaire zangvogel en één van de grotere mezen die in Nederland voorkomt. Met zijn felgele en felblauwe kleuren is het een graag geziene tuinvogel. Koolmees nestkastjes hebben in tegenstelling tot de meeste andere mezen een wat grotere invliegopening van 32 millimeter. Om de kans te vergroten dat koolmezen in de buurt van je tuin blijven, kun je ze het beste zonnebloempitten en pinda’s voeren. Hier zijn ze dol op!

Nestkastje pimpelmees

Een kleinere variant van de koolmees... Of toch niet? In eerste instantie lijken deze mezen veel op elkaar. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de twee. Ze zijn goed te onderscheiden door te kijken naar het kopje. Koolmezen hebben een glanzend zwarte kop en pimpelmezen een lichtblauwe. Bovendien zijn pimpelmezen een stukje kleiner dan koolmezen. Dat zien we ook terug in het nestkastje voor de pimpelmees. Deze hebben namelijk een invliegopening van slechts 27 of 28 millimeter. Pimpelmezen zijn dol op een grote verscheidenheid aan vogelvoer. Je kunt ze erg blij maken met voer dat in netjes zit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pindaslingers, rozijnen mixen en vetbollen. Ze houden ervan om het al hangend op te peuzelen.

Nestkastje roodborst

De roodborst: een iconische vogel die niet weg te denken is uit het Nederlandse landschap. Ze hebben eigenlijk geen introductie nodig. Het roodborstje is een klein bruin vogeltje met een oranjerode buikje. De vogels zijn zogenoemde halfholenbroeders. Roodborst nestkastjes zien er daarom wat anders uit dan een doorsnee nestkast. Roodborstjes verblijven namelijk graag in een halfopen nestkast. Roodborsten zijn liefhebbers van lekker eten. Je kunt ze blij maken met bessen, noten en met een betrouwbare pot vogelpindakaas.

Nestkastje winterkoninkje

Winterkoninkjes zijn kleine broedvogels met opvallende rechtopstaande staarten die door het hele land voorkomen. Zolang er maar voldoende dekking is, zijn winterkoninkjes goed in staat om zelf een nestje te bouwen. Ze bouwen hun nest vaak dicht aan de grond, in de buurt van struikgewassen waar ze hun voedsel winnen. Winterkoninkjes zijn erg klein, waardoor het nog wel eens moeilijk kan zijn om voldoende voeding te vinden. Het bouwen van een nest kan zeer inspannend zijn voor deze vogels. Dus ook deze vogels waarderen het wanneer je ze ondersteunt met een winterkoning nestkastje. Om hun lichaamsgewicht op temperatuur te houden, kun je ze helpen met eiwitrijke vogelzaden. Met hun spichtige snavel zijn het ware specialisten in het opeten van hun voedsel.

Houten nestkast

Houten nestkastjes zijn alom geliefd. Daarom hebben we ze maar in een aparte categorie gezet. Nestkastjes die vervaardigd zijn uit hout zijn veruit de meest voorkomende vogelhuisjes. Ze geven een natuurlijke uitstraling aan je tuin. De vogelhuisjes hebben een lange levensduur en ze passen bij elke tuininrichting. Ook niet geheel onbelangrijk: tuinvogels worden altijd vrolijk van een duurzame, houten nestkast. Ze kunnen er ten slotte zorgeloos in broeden. We hebben verschillende soorten houten vogelhuisjes: onder andere vurenhout, beukenhout en douglas hout. Waarvan de meeste 100% FSC-gecertificeerd zijn. Oftewel, afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Dus, kies je voor een verantwoorde en goede koop? Dan kies je voor een houten nestkast.

Is er een verschil tussen vogelhuisjes en nestkastjes?

Er ontstaat nog wel eens verwarring, maar er zit geen verschil tussen vogelhuisjes en nestkastjes. De term ‘vogelhuis‘ is een synoniem voor nestkast. Of andersom, het is maar net hoe je het bekijkt. Maakt ook niet uit! Beide worden door vogels gebruikt om er hun nest in te maken en te broeden. In onze blog ‘Nestkasten’ lees je hoe vogels nog meer gebruik maken van een nestkast.

Waar wel een verschil in tussen zit, zijn vogelhuisjes en voederhuisjes. Eerstgenoemde wordt dus gebruikt om te nestelen. Laatstgenoemde, de voederhuisjes, worden gebruikt als veilig haven waar vogels rustig hun voer kunnen verorberen.

Waar kun je het beste een nestkastje ophangen?

Zorg ervoor dat het vogelhuisje opgehangen wordt op een veilige en vooral rustige plek. Dus zorg ervoor dat je een beschut plekje uitzoekt waar huisdieren niet in de buurt kunnen komen. Hang het nestkastje op een hoogte van 1,5 tot 2 meter. Belangrijk is dat je het nestkastje niet in de volle zon ophangt. Daarnaast is het van belang dat het nestkastje eenvoudig toegankelijk is. Daar kun je rekening mee houden door een plekje op te zoeken met een vrije aanvliegroute.

Nestkasten schoonmaken

Het schoonmaken van een nestkastje wordt vaak vergeten. Een gemiste kans! Als je jouw nestkastjes jaarlijks schoonmaakt, verleng je niet alleen de levensduur van het nestkastje, maar vergroot je ook de kans dat het nestkastje bezocht wordt. Net als de meeste mensen, houden ook vogels van een opgeruimd huis. Ze kunnen dit helaas niet op eigen houtje doen, maar jij kan wel het voortouw nemen. Het is slechts een kleine moeite!

Hoe maak je een nestkast schoon?

Je kunt je nestkastjes eenvoudig schoonmaken met behulp van het volgende stappenplan:

  1. Het begint, vanzelfsprekend, allereerst met het de-installeren van het nestkastje.
  2. Maak het nestkastje vervolgens voorzichtig open en controleer of er eventueel nog resten in liggen of bijvoorbeeld een nog niet uitgekomen ei.
  3. Giet vervolgens kokendheet water over de resten die nog in het nestkastje zitten. Zo worden eventuele onaangename beestjes gedood.
  4. Haal het vogelnestje voorzichtig uit het kastje. Draag hier eventueel handschoenen
  5. Giet nu nogmaals kokendheet water in en over het nestkastje.
  6. Zitten er nu nog steeds resten op? Verwijder deze dan met een poetsdoekje of een borsteltje.
  7. Laat het vogelhuisje goed opdrogen voordat je het weer ophangt.

De gouden regel bij het schoonmaken van nestkastjes is dat je geen schoonmaakmiddelen mag gebruiken. Het gebruiken van (chemische) schoonmaakmiddelen is schadelijk voor het nestkastje en voor de vogels die het nestkastje betreden. Bovendien schrikt de sterke geur van schoonmaakmiddelen vogels af, dus gebruik uitsluitend water. Terwijl het nestkastje aan het opdrogen is, kun je meteen kijken of er onderhoud gepleegd kan worden aan het vogelhuisje. Heb je bijvoorbeeld een houten nestkastje, dan kan je spijkers of andere bevestigingsmaterialen vervangen. Alleen als ze ook echt aan vervanging toe zijn, natuurlijk.

Wanneer maak je een nestkastje schoon?

Zodra de jonge vogels zijn uitgevlogen, kun je het nestkastje schoon gaan maken. Vogels broeden ongeveer vanaf 15 maart tot en met 15 juli. Je kunt nestkastjes het beste schoonmaken in het najaar, want tijdens het voorjaar maken vogels volop gebruik van de nestkastjes. Het is natuurlijk belangrijk dat je ze dan niet stoort! Wacht dus geduldig af totdat alle vogeltjes zijn uitgevlogen. Idealiter maak je het nestkastje pas schoon nadat er voor het eerst weer sprake is geweest van nachtvorst. Je bent er dan helemaal zeker van dat er geen ongedierte meer in zit.

Nestkastje kopen bij Tuindirect

Vogelhuisjes en nestkasten komen voor in verschillende vormen, maten en stijlen. Zo zijn er bijvoorbeeld vogelhuisjes geïnspireerd door landhuizen of door organische elementen zoals eikels. Heb je een grote tuin, kleine tuin of alleen een balkon? Bij Tuindirect is er voor elke (tuin)inrichting wel een bijpassend nestkastje te vinden!

Kweekgras: wat is het en hoe bestrijd je het?